divendres, 25 d’abril del 2014

JO DENUNCIO


Jo denuncio que la liberalització dels preus de l’energia i els serveis no es fan per afavorir els consumidors sinó per què les companyies augmentin preus de manera desmesurada.

La idea inicial d'afavorir la competència entre les diferents productores d’electricitat, distribuïdores de gas i petroli  o operadores de telefonia suposava que els preus finals que pagarien els consumidors serien realment més competitius i més propers als que es paguen als països del nostre voltant.

La realitat de la situació ha estat tota la contrària donat que a les companyies esmentades els hi ha faltat temps per posar-se d’acord i marcar uns preus a l’alça que la única cosa que han fet ha estat augmentar els preus dels seus productes, que la competència entre elles hagi estat falsa i que, de retruc, hagin augmentat els preus en generals de la resta de productes per l’encariment del transport.

Aquestes companyies, moltes d’elles sorgides de la desmembració o la privatització d’empreses públiques (pagades i mantingudes amb els impostos de tots els ciutadans), busquen només l’enriquiment fàcil i ràpid i no el benefici dels ciutadans. Els propis governs, siguin de l’Estat, de les Autonomies o dels Ajuntaments, estan segrestats per aquestes empreses donat que tots els serveis que presten ho fan amb càrrec als impostos i s’encarreguen de fer lleis i regulacions que les afavoreixen no fos cas que s’enfadin amb ells i els penalitzin d’alguna manera.

Aquestes companyies no tenen en compte que els seus orígens públics les fan hereves de l’esforç i els diners de tots els ciutadans i no els tenen en compte en el seu desmesurat enriquiment. A més, sempre estan “plorant” de que el que paguem els ciutadans està per sota del preu que a ells els costa produir l’energia o el producte que ens venen. Per què a França, o Alemanya aquest serveis són més econòmics, es que les empreses espanyoles són més “tontes” que les de la resta d’Europa i no saben fer-ho amb menys cost?

Això es solucionaria obligant a les diferents companyies a ser més competitives, sancionaria les actituds que tenen de posar-se d’acord a l’hora de marcar les tarifes cosa que tothom sap però que sembla que els governs no veuen o no volen veure, marcaria uns preus clars dels serveis i de l’energia, que no calgui fer 3 o 4 carreres universitàries per entendre les tarifes i les factures que ens fan i impediria que els polítics es puguin “jubilar” als consells d’administració o a les consultories d’aquestes empreses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada