dimecres, 23 d’abril del 2014

Jo denuncio

Jo denuncio la falta de suport, ajuda i subvencions al sector ramader, des de fa molts anys que en el món es practica la ramaderia, és un sector amb molta història, però que cada cop més hi ha un descens de la pràctica de la ramaderia en el nostre país, entre altres motius aquest descens és per causa del poc suport i ajuda que tenen els ramaders.

Per experiència familiar puc dir que en els últims anys aquest sector ha obtingut molt poques subvencions i ajudes per part del govern, i això ha fet que molta gent hagi decidit vendre el poc bèstia que tenien perquè tenien més despeses que beneficis i així deixar la professió familiar que ha anat passant de generació en generació.
El cost per mantenir una explotació ramadera és molt alt, ja que el bèstia té unes despeses altes, ja sigui en el menjar com en el cost dels veterinaris alhora de fer el sanejament, assistir en un part, etc.
Totes aquestes despeses les ha de fer front el ramader i sí que potser hi ha alguna ajuda econòmica per part de govern però per obtenir-la s'ha de fer mil gestions i al final és molt petita i no acaba servint de gaire cosa aquesta ajuda.
Altres coses que fan que els ramaders estiguin ja farts és el cas del menjar i de la gent, el bèstia, ja sigui vaques, ovelles o altres animals, durant la temporada de la primavera a la tardor solen pasturar per camps i aquesta temporada coincideix amb l'època de què hi ha més excursionistes o turisme per allà i això fa que molta gent, poc sensible amb la feina del ramader, deixi tanques obertes per ells passar i això causa que el bèstia s'escapi del camp on estan pasturant. També una altra cosa on les persones hauríem de tindre més consciència és que el bosc o camp per on estem anant d'excursió i hi ha bèstia s'ha de mantenir net com així evitar que hi hagi incendis i que això causi que el ramader perdi bèstia en l'incendi o que el camp o bosc on solien pasturar les seves vaques o ovelles quedi cremat i no puguin anar a pasturar.
Una altra cosa és que cada any que passa els ramaders obtenen menys beneficis per la venda del seu bèstia, per exemple fa 5 anys potser una vaca la compraven al ramader per 300€ per vendre-la després el carnisser a la carnisseria i actualment potser només li compren per 150 o 200€, com podem veure la diferencia és alta i si li compren al ramader el bèstia a un preu molt baix, fa que el ramader tingui bastants pèrdues perquè no li surt a compte tot el cost que té l'animal. Per entendre'ns, el bèstia no entén de crisis, menja i veu igual que sempre.

Com a solució sobre el que he dit anteriorment i sobre altres coses que fan que el sector de la ramaderia estigui en auge, serien que el govern protegís més el sector primari, li dónes més suport i destines més diners en subvencions per evitar que ramaders hagin de deixar la seva feina familiar per no poder fer front a les seves altes despeses. Però el govern no ha de ser l'únic que ha de donar més suport en aquest sector, sinó que nosaltres, els ciutadans, també hem de valorar més la feina dels ramaders i tindre més cura i consciència quan anem al bosc o al camp. I a l'hora d'anar a comprar, comprar aliments de la nostra terra perquè buscant el més barat perjudiquem a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada