dimarts, 15 d’abril del 2014

Jo denuncio

Jo denuncio
Penso que la situació en que es troben actualment moltes famílies d'arreu del país és injusta i inhumana en una societat avançada com la que vivim. I és que, aquestes famílies no poden satisfer ni tan sols les necessitats més bàsiques, com ara l'alimentació. Mentrestant, es desperdicien tones de menjar cada any en el mateix territori. Com pot ser que llencem el menjar, mentre dos milions de persones passen gana a Espanya? Crec que amb la quantitat de menjar que es tira als restaurants, als supermercats, a les botigues o a les festes, es podrien cobrir les necessitats alimentàries de  totes aquestes persones sense haver de recórrer als  ajuds socials, a buscar pels contenidors, o a passar gana.
Estic convençuda que aquest fet es deu a l'esperit consumista que impera a la societat en general. Molts compradors s'abasteixen d'una quantitat exegerada d'aliments, que en relitat no necessiten i acabaran per desaprofitar. Un altre motiu és la productivitat desmesurada de moltes  empreses alimentaries, grans superfícies, multinacionals, etc, perquè fabriquen més del que el mercat pot absorbir, i en pocs casos s'aprofiten els excedents. La crisi econòmica del moment ha empitjorat aquest fet i l'ha posat en evidència.
Podriem erradicar aquesta situació fent coses tan senzilles com:  una llista de la compra abans d'anar a l'establiment, que ens servirà per evitar  caure en les tècniques de màrqueting de les empreses alimentaries i, per tant, comprar menjar en excés; elaborar una llei que obligui a les empreses productores d'aliments i grans supermercats a fer pública la quantitat de menjar que despilfarren, de manera que la intentarien reduïr per a donar bona imatge de cara al públic; fer una llei que obligui als grans productors alimentaris a donar els excedents, que igualment llencen, als bancs d'aliments o organitzacions de recollida d'aquests; aplicar la mateixa normativa per als supermercats que llencin els productes que no poden vendre per estètica o que estan a punt de caducar, sense estar malmesos (productes merma); educar  la societat des de la infantesa  entorn d'aquest tema, procurant que aprenguin a valorar el menjar des que són petits. Per últim, s'ha d'intentar canviar la visió de la societat sobre els aliments, acostant-nos més a cultures com la Xina, on desaprofitar el manjar és molt mal vist i una falta d'educació i respecte cap als cuiners, agricultors, i les persones en general.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada